Formatie Muzica - DJ Nunta Vatra Dornei - Suceava - Campulung - Gura Humorului

Muzica este cel mai important detaliu al unei nunti, este acel detaliu crucial care poate transforma nunta în evenimentul perfect la care ai visat toată viata sau într-un dezastru. Cel din urma trebuie evitat neaparat, pentru ca o astfel de situatie poate fi ocolita foarte usor, daca respectati mici reguli și luati în considerare sfaturile noastre.

In traditia romaneasca s-a instaurat de zeci de ani o vorba: nu exista nunta fara sarmale și fara lautari. Si, cu toate ca nuntile devin din ce în ce mai moderne, aceste doua traditii se mentin, sarmalele sunt printre cele mai asteptate în meniul nuntii, iar lautarii s-au modernizat și ei și s-au transformat în formatii care pot sustine un repertoriu din toate stilurile muzicale. Un lucru este cert, romanul tine la traditie, iar majoritatea invitatilor de la nunti prefera o formatie care canta live și intretine atmosfera de petrecere.

Pentru a face alegerea cea mai buna in privinta muzicii, trebuie, în primul rand, sa verificati lista invitatilor. Vedeti cati sunt mai în varsta, cati mai tineri și observati care sunt majoritari, caci de obicei tinerii danseaza cel mai mult si intretin atmosfera de petrecere.

  Ce sa alegeti ? Formatie sau DJ ?

Orice alegere prezinta avantajele și dezavantajele ei. Va puteti orienta în primul rand dupa ce doriti voi, dar încercați sa urmati recomandarile unor prieteni care au facut nunta de curand, caci pe internet sau din reclame este greu sa va faceti o impresie reala. Este bine mai intai sa alegeti genurile muzicale, ca apoi sa va decideti, în functie de acestea, daca veti chema o formatie sau un DJ.

  DJ - Un avantaj al optarii pentru un DJ ce va oferi fondul muzical pentru nunta este acela, ca de cele mai multe ori acestia sunt persoane tinere, dinamice, care dispun de echipamente performante și pot oferi un playlist pentru nunta compus din melodiile preferate în interpretarea lor originala. În plus, erorile umane și intamplarile neplacute (de genul problemelor ce un solist le poate avea cu vocea) sunt semnificativ reduse. Trebuie sa fiti totusi atenti ... pentru a fi un DJ bun nu inseamna ca este suficient o aparatura performanta. Acesta trebuie sa stie sa mentina nuntasii pe ringul de dans, sa observe spre ce muzica inclina invitatii, sa stie sa schimbe melodiile la timp și sa refuze cu tact avalansa de cereri venite din partea invitatilor. Un DJ bun simte ce se intampla pe ringul de dans. Stabiliti cu DJ-ul ales ce melodii ati dori pentru anumite momente ale nuntii, ca acesta sa stie clar ce are de facut.

  FORMATIE - Pe de alta parte, componentii formatiilor live pentru nunta sau lautarii, cunosc foarte bine traditiile, obiceiurile și bineinteles, au cate o melodie în repertoriu pentru fiecare dintre acestea. Ei va vor insoti pe tot parcursul nuntii și vor smulge lacrimi de emotie la pregatirea miresei (putine sunt mamele care sa nu planga în aceste momente) dar vor face de asemenea sa rasune vazduhurile în acordurile horelor, sarbelor, invartitelor și asa mai departe. Desigur, aceste formatii de muzicanti pentru nunta au în repertoriu și melodii consacrate international, astfel putand fi multumita toată adunarea.

Puteti opta și pentru ambele variante, petrecerea sa fie deschisa de o formatie, iar in restul serii sa aveti un DJ sau acestia sa se alterneze pe tot parcursul petrecerii. Cum muzica face distractia, trebuie sa alegeti cea mai buna varianta, mulata pe specificul evenimentului dumneavoastra, astfel avand garantia ca veti avea o nunta „ca în povesti”.

Cu toate ca nunta este a voastra, trebuie sa tineti cont ca nu puteti alege o muzica care sa va placa exclusiv voua, mai ales daca aveti gusturi muzicale care nu sunt chiar comune cu cele ale invitatilor (de exemplu rock). Frumos ar fi sa le respectati și lor gusturile, altfel de ce și mai invitati. O nunta cu ringul de dans intotdeauna plin este o nunta reusita. Încercati sa evitati melodiile lente, cateva sunt suficiente, altfel riscati ca nuntasii sa se plictiseasca.

  Cercetarea și Contractarea Formatiei / DJ-ului

Pentru a avea garantia ca faceti cea mai buna alegere, adunati cat mai multe recomandari de la prieteni, de la furnizorii de servicii din domeniu, cauta pe internet, în brosuri, la targuri de nunti. Acum mai toate formatiile și DJ-ii au un site unde poti asculta muzica lor, poti vizualiza filmulete de la nuntile unde au intretinut atmosfera, poti aprecia talentul lor. Cauta DJ sau formatii care au capacitatea de a se mula pe dorintele voastre: numai muzica traditionala, numai muzica moderna sau combinatii intre cele doua. Este recomandat sa vedeti formatia sau DJ-ul prestand și live, acolo unde este posibil.

Dupa finalizarea cercetarii și dupa ce ati ales varianta „castigatoare”, trebuie parafate toate discutiile prîntr-o intelegere scrisa. Contractul este important, stabileste toate detaliile importante din ziua nuntii și ar trebui sa contina cam urmatoarele:

  Conditiile de Plata: suma platita în avans, restul sumei de plata, cand trebuie platita aceasta suma, moneda în care se efectueaza plata;

  Detaliile de Organizare: specifica exact timpul, locatia și numarul de ore de activitate, ora la care formatia / DJ-ul isi incepe programul și ora la care il termina;

  Alte Taxe: se introduce costul orelor de activitate peste programul stabilit, daca este cazul;

  Pauzele:  se aplica mai ales formatiilor - trebuie introduse detalii despre lungimea și densitatea pauzelor, cat și ceea ce se intampla în timpul pauzelor (in general, formatiile ofera în pauze muzica ambientala sau pot exista alte variante)

  Membrii Formatiei: trebuie sa apara exact persoanele care urmeaza sa desfasoare activitatea, de la solist la toti instrumentistii. In cazul DJ-ului asigurati-va ca va veni cel cu care ati discutat sau pe care l-ati agreat !

  Clauzele de Reziliere: chiar daca se aplica în putine cazuri, totusi este bine ca aceste clauze sa existe, în caz ca anulati voi nunta, formatia nu mai poate sa isi desfasoare activitatea sau diverse alte motive.

Nu ezitati sa comunicati cu cei pe care și veti alege sa se ocupe de muzica. Oricat de profesionisti ar fi, DJ-ii sau cei din formatia pe care ati ales-o nu pot sa ghiceasca ceea ce va place, sau ce melodii ati dori sa apara in repertoriul lor. În general, formatiile cu experienta, stiu sa „citeasca” publicul și sa isi modeleze repertoriul pe parcursul nuntii în functie de reactiile invitatilor. Însa, daca aveti o melodie specifica pe care o doriti, daca aveti și alte interventii, precum dansatori, cand formatia trebuie sa isi opreasca activitatea, sau alti solisti invitati pe care formatia ar trebui sa-i acompanieze ... comunicati in avans aceste detalii și formatiei, pe langa programul de servire a felurilor de mancare.