In sfârșit se apropie momentul mult așteptat, momentul în care veți deveni mire și mireasă. Nimic nu poate suna mai bine de atât și nimic nu trebuie să vă umbrească fericirea. Va fi o zi presărată cu emoții, tradiții și clipe de neuitat, iar startul acestei zile, ce se va termina cu o petrecere fastuoasă, va fi dat de cununia civilă și de cea religioasă. Pentru ca lucurile să meargă perfect la ambele evenimente, vă oferim câteva idei menite să vă ajute în această zi atât de specială.

  CUNUNIA CIVILĂ

Daca tot v-ati hotarat sa va casatoriti, acest fapt trebuie sa fie legalizat! Motiv pentru care e musai sa va prezentati la primarie pentru cununia civila. Insa despre aceasta trebuie sa cunoasteti cateva informatii, pe care vi le furnizam mai jos.

In primul rand trebuie sa aveti varsta legala pentru a va putea cununa, aceasta fiind de minim 16 ani la femei și 18 ani la barbati.

La acest eveniment se duc tinerii și parintii lor, nu se fac invitatii. Daca rudele ori prietenii vor dori sa fie prezenti, o pot face insa fara nici o restrictie.

Tinuta este una eleganta, sobra, insa nu spectaculoasa, cu rochii de ocazie ori fracuri, pentru ca aceasta cununie are loc pe parcursul zilei.

Sunt necesari doi martori, care de obicei sunt nasii. Acestia se vor legitima la sfarsitul ceremoniei cu actele de identitate. Ora și data oficierii sunt stabilite de ofiterul de serviciu în functie de dorintele dumneavostra și de posibilitatile de care dispune serviciul.

Încercați sa nu intarziati. În multe dintre cazuri sunt programate mai multe cununii în aceasi zi, fiecare dintre ele avand ora clar stabilita, iar daca aceasta nu este respectata riscati se dau peste cap toate planificarile, lucru ce nu este deloc placut pentru nico o parte implicată.

ACTELE NECESARE

- certificate de nastere;
- certificate medicale prenuptiale (eliberate cu cel mult doua saptamani inainte de casatorie);
- cărți de identitate;
- declaratia de casatorie.

ALTE DETALII

1. Cărțile de identitate sau pasapoartele (pentru cetatenii straini sau cetatenii romani care domiciliaza în strainatate), original și copie, valabile la data depunerii actelor și la data încheierii casatoriei (cel putin unul dintre solicitanti sau aiba domiciliul sau resedinta în localitatea unde se oficiaza casatoria).
2. Certificatele de nastere în original și copie (nelegalizata).
3. Certificatele medicale prenuptiale (valabile 14 zile de la data emiterii și care trebuie sa valideze ca persoanele în cauza se pot casatori).
4. De la depunerea actelor și pîna la inregistrarea oficiala a casatoriei termenul este de 10-14 zile (inclusiv data expirarii certificatului prenuptial).
5. Prezenta fizica a ambilor soti la depunerea actelor sau doar a unuia daca se admite. Sunati inainte și interesati-va daca este nevoie de prezenta amandorura sau numai a unuia dintre soti.
6. Un plic timbrat autoadresat.

Actele se depun la Serviciul de Stare Civila de pe lângă primăria din localitatea unde se desfășoară cununia, de obicei unde e domiciliul unuia dintre miri.

  CUNUNIA RELIGIOASĂ

Cununia religioasa este una din cele sapte taine bisericesti ( taina sfantului botez, taina sfantului mir, taina sfintei impartasanii, taina spovedaniei, hirotoniei, nunta și taina sfantului maslu) și reprezinta unirea destinelor în fata lui Dumnezeu.

Primul pas este acela de a stabili în ce biserica veti face cununia religioasa. Este un moment unic în viata mirilor, asa ca aspectul bisericii conteaza, dar nu trebuie sa fie definitoriu. Cununia este savarsita de preoti, asa ca implicarea lor emotionala este mai importanta. Sunt de luat în considerare și serviciile puse la dispozitie: corul sau pretul în cazul în care aveti un buget limitat.

Odata aleasa biserica, ar trebui sa discutati cu preotul despre durata cununiei. Intrebati si care este de obicei durata decalarilor intre nunti. Daca veti considera ca anumiti invitati (rude/invitati in varsta sau bolnavi) nu pot rezista în picioare pe tot parcursul slujbei, interesati-va daca au unde sa se aseze sau daca puteti aduce scaune pentru acestia. Este bine sa luati în calcul și timpul rezervat fotografiilor. Puteti stabili sedinta foto inainte de cununie sau puteti chiar sa profitati de minutele de asteptare de la biserica facand poze. În felul acesta veti scuti timp și veti umple minutele de asteptare cu ceva interesant și dinamic. Este evident ca nu le veti putea face pe toate doar voi doi, asa ca este bine sa impartiti sarcini cavalerilor și domnisoarelor de onoare. Astfel evitati riscul unor accidente ca uitatul verigehtelor, al actelor etc.

Pentru Biserica Ortodoxa Romana, conditiile ar fi urmatoarele:
• mirii sa nu fie rude de grad I pana la VII, sa nu fie incuscriti și sa fie botezati în cadrul Bisericii Ortodoxe. Casatoriile mixte nu sunt teoretic admise, dar se poate cere aprobarea Episcopului locului.
• tinerii trebuie sa fie spovediti și împărtășiți inaintea cununiei.
• nasii sa fie botezati și cununati în cadrul aceleiasi religii, creștin-ortodoxe.
• Taxele se percep de obicei de la nasi, care sunt considerati parintii spirituali.

Un impediment la cununie este a patra casatorie, Biserica Ortodoxa Romana accepta sa oficieze cununia religioasa doar de trei ori pentru aceeasi persoana.

Acte necesare: certificatul de casatorie civila și adeverinta de botez in cazul în care unul dintre miri nu face parte din parohia unde se va savarsi cununia.

Pentru Biserica Romano-Catolica, conditiile ar fi urmatoarele:
• tinerii trebuie sa se prezinte la preot pentru consiliere cu cel putin trei luni inainte de cununie, pentru ca în acest cult nu se accepta divorturile, iar tinerii trebuie bine instruiti cu privire la importanta acestui eveniment.
• sunt acceptate casatoriile mixte, dar macar unul din miri trebuie sa fie botezat în aceasta religie.
• taxe nu se platesc, doar se poate face o donatie. Actele necesare sunt aceleasi.

 Inainte sa plecati catre biserica nu uitati sa luati de acasa:
- verighetele (pernuta pentru verighete);
- o sticla de vin alb sau rosu;
- cateva piscoturi;
- lumanarile de cununie;
- buchetul miresei și buchetul nasei;
- confetti / baloane / pompoane / flori pentru masini.

Vedeți aici mai multe detalii despre cununia religioasă și insemnătatea ei în credința ortodoxă !